Langtidshevet og eltefritt speltbrød som gjør seg selv

Dette brødet er vanvittig godt. Det er bedre enn butikk kjøpt av flere grunner og det eneste type brød jeg spiser til vanlig. Brødet har minimalt med gjær, du vet nøyaktig hvilke ingredienser som er i (butikkbrødinnholdslisten begynner å bli veldig lang) og fytinsyren, som hindrer at tarmene kan ta opp næringsstoffene, brytes ned slik at næringsstoffene som er i korn faktisk kan apsorberes av kroppen. Brødet er enkelt, første del gjør jeg kveld 1, mens resten gjøres kveld 2. Altså 24 timers heving ca. Helt genialt slik at jeg kan ta det når jeg har noen minutter ledig tid. For det tar nemlig kort tid å slenge sammen denne deigen, etterhvert kan den nesten gjøres i søvne. 

Langtidshevet speltbrød med gulrøtter (1 stk)

  • 250 gr siktet spelt mel – jeg bruker mel fra spesialkorn.no
  • 50 gr havregryn
  • 1 ts salt
  • 1 klype tørrgjær
  • 2,75 dl vann
  • 2 revne gulrøtter

 

Vei opp speltmel og havregryn i en bolle. Tilsett salt og gjær og rør om. Ha over vannet og bland godt. Deigen blir klissete, men det gjør ingenting, brødet skal ikke eltes på noe som helst tidspunkt i prosessen. La stå til neste kveld, eller 15-24 timer i romtemperatur.

Ha i raspet gulrøtter og ha deigen over i en kjele kledd med bakepapir. Ha på lokk og hev i 1 1/2 time til.

Så, til den mest «kompliserte» delen av bakingen. Ha en ny kjele med lokk i ovnen, varm opp til 225ºC varmluft. Når ovnen, og kjelen er varm, ta ut kjelen, lirk deigen forstiktig over til den varme kjelen ved å holde i endene av bakepapiret. Pass på å legge deigen forsiktig nedi, slik at du ikke slår ut luftboblene som har opparbeidet seg i deigen. Ha på det varme lokket og sett inn i oven. NB! Husk grytelappene, dette er varmt! 

Stekes i 40 min med lokket på, og videre 20 min uten lokk. Det skal komme en hul lyd når du banker på brødet med knokene.

Langtidshevet og eltefritt speltbrød IMG_1865 En av favorittene, ostesmørbrød med brie, olivenolje, salt, pepper og frisk timian♥IMG_1866En annen favoritt, smør, egg med rennende plomme, olivenolje og timian♥Langtidshevet og eltefritt speltbrød med egg og timian

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *