Alternativ til jernberiket grøt

Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet anbefaler at minst ett måltid i løpet av dagen er jernaberiket grøt. Med andre ord industrielt fremstilt grøt. Det er lett å komme inn i et spor hvor vi tenker at det er så lett med disse ferdigpakkede produktene. Men det er så mange grunner til å tenke litt annerledes rundt dette.

  • Det må faktisk ikke ta lengre tid å lage fra bunnen av. Det handler bare om å se på problemstillingen litt annerledes. Til og med for de som opplever seg i tidsklemme (oppfattelse av tid er forøvrig et veldig interessant tema:))
  • Det er oftest billigere å lage fra bunnen av.
  • Flere næringsstoffer er intakte og gir deg den effekten vi vil ha, enten vi har et bevisst forhold til dette eller ei. Kroppen trenger påfyll av mer enn protein, karbohydrater og fett.
  • Det er sosialt.
  • Lettere å velge sunn mat når du lager den selv. Du har kontroll.
  • Ingen konserveringsmidler, fargetilsetninger og annen matsminke.

Vel, tilbake til jern. Babyen er født med et lite jerndepot, så i starten er dette allerede ordnet fra naturens side. Etter ca seks måneder går imidlertid dette tomt, og derfor er det viktig at barnet får dette tilført gjennom maten. Frem til de er to år er sjansen for at barnet skal rammes av jernmangel større enn for eldre barn.

Gjennom tidene har babyer klart seg uten halvfabrikata, og det gjør de fortsatt. Som mamma vil vi det aller beste for barna. Og i frykt for å gjøre feil kan det være vanskelig å tørre å gå sine egne veier. Leger, jordmødre og andre vi møter på veien er faktisk ikke suverene når det gjelder kunnskap om mat og ernæring. De er jo bare mennekser. Så la frykten fare og oppsøk kunnskapen du trenger.

Her er noen av mine tips når det gjelder jern i maten.

  • Lag hjemmelaget mat av produkter som inneholder endel jern, f eks hirse. Bruk fullkornsprodukter. Tilsett frukt, utvannet juice, tørket frukt eller annet med innhold av c vitamin for å øke jerninntaket.
  • Gi variert mat gjennom dagen, kokte grønnsaker er ypperlig, most avokado, ja de kan spise det meste.
  • Introduser middag og kjøtt.
  • Lag middag i jerngryte, den tilfører jern til maten. Fantastisk!

Det er opp til den enkelte å velge hjemmelaget eller fabrikkmat til barna. Jeg velger hjemmelaget og håper også du gjør det. Det er enkelt så fort en bestemmer seg for å få det til og legger opp den riktige strategien, da lykkes alle! De små fortjener kun det beste<3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *