Sikker bruk av eteriske oljer

Eteriske oljer kan brukes på tre forskjellige måter. Bruk alltid oljene etter instruksjoner, slik at du bruker de på en sikker måte.

Her kan du lese om hva eteriske oljer er: http://www.helenesundby.no/eteriske-oljer/

Aromatisk

Eteriske oljer har en unik egenskap til å spre seg i luften, og blir absorbert av lukt reseptorene. Herfra har de en direkterute til det limbiske systemet. Det limbiske systemet er en del av hjernen som tidligere ble kalt luktehjernen, og inneholder sentrer for regulering av autonome funksjoner (for eksempel åndedrett, blodtrykk m.m.) og seksuell atferd og emosjonelle reaksjoner. Det limbiske systemet er der følelsene er lokalisert. Av denne grunn har disse aromatiske oljene stor effekt, bare gjennom lukt. Har du dyr i hus pass på at du ikke bruker for mye, da de lukter mye mer enn vi mennesker. Og det flottte med eteriske oljer er at «less is more» – effekten er der.

Aromatisk bruk av oljer:

 • Diffusjon er den enkleste måten å bruke oljene på aromatisk. Med det menes at du bruker en diffuser som sprer de eteriske oljene godt i rommet gjennom luften.
 • En eller få dråper i hånden, gni håndflatene sammen og lage en kopp form av hendene som du holder over nese og munn mens du tar noen dype innpust er en annen måte. Pass på at det ikke kommer i nærheten av øyne.
 • Olje på en bomullspad som du legger i en lufteluke i bilen.
 • Blande noen dråper eteriske oljer i en flaske med vann som du kan spraye i rommet. Perfekt å spraye over sengetøyet for avslappende aroma, eller lage en frisk spray til toalettet. Det er mange muligheter!
 • Tilsette noen få dråper olje i vaskemaskinen.
 • Til sist en av mine favoritter – hjemmelaget rengjøringsprodukter, som samtidig påvirker meg og min kropp på en positiv måte. Det er vinn-vinn.

På huden

På grunn av de eteriske oljenes lave vekt og fordi de er fettløselige, trenger de lett igjennom huden. Når oljen er absorbert av huden, blir de i området påført. Ved enkle strøk, lett massasje vil du øke opptaket av oljen ettersom blod vil strømme til området. Bruk en baseolje til å blande ut den eteriske oljen for å hindre utvikling av sensitivitet. Å blande ut oljen man påfører huden kan også øke absorpsjonen, særlig på tørr hud. En vanlig blanding for akutte forhold, kan være 1 dråpe eterisk olje mot 3 dråper baseolje. Baseolje er vegetabilske oljer som kokosolje, mandelolje, jojoba m.m. Tynn alltid ut med baseolje ved bruk av de sterkeste eteriske oljene, når du prøver for første gang eller ved bruk på barn og unge. Bruk heller mindre doser utover dagen enn en stor dose. Vi er forskjellige, så vær observant på hvordan du reagerer, det kan være en øvelse i seg selv å bli gjenintrodusert for kroppens signaler, de er det mange som overser. Forhold som alder, kroppsstørrelse, helse og dagsform har betydning for reaksjonen.

Gode steder å smøre oljer:

 • Nakke.
 • Panne og tinninger.
 • Bryst og mage.
 • Armer, ben og under føtter.

Andre måter å tilføre huden oljer:

 • Noen få dråper i badetvannet.
 • Varmt eller kaldt omslag ved å fukte en klut eller et håndkle, tilsette eteriske oljer og legge på ønsket område.
 • Tilsette eteriske oljer i hudkremen din.

Sensitive områder som SKAL UNNGÅS!!

 • Huden rundt øynene.
 • Øyne.
 • Inni ørene.
 • Ødelagt og skadet hud.

 

Innvortes

Noen oljer har lang kulinarisk historie, og kan bli brukt som et tilskudd for å støtte flere funksjoner. Har du tenkt over aromaen når du strør kanel over grøten din, drikker peppermyntete, tilsetter ferske urter i matlagingen – da får du i deg aromatiske eteriske oljer fra disse plantene. I mindre konsentrater.

Ved å innta oljer innvortes, tas de opp av blodtilførselen i fordøyelseskanalen, hvor de blir transportert til resten av kroppen. Eteriske oljer er fettløselige, og flyttes lett til kroppens organer, inkludert hjerne. Etterhvert brytes eteriske oljer ned av lever og andre organer, som alt annet vi spiser, for deretter å sendes ut av kroppen.

Dosering etter flaskens instruksjon og profesjonelle retningslinjer skal alltid følges!

Måter å bruke eteriske oljer innvortes:

 • Erstatte ferske eller tørkede urter urter i matlaging. NB! Eteriske oljer er konsentrert i aromaen, bruk derfor svært lite og prøv deg frem. De aller sterkeste oljene kan det være nok å tilsette en dråpe på en tannpirker som du deretter dypper i maten du skal smakssette.
 • Tilsette smoothie, te og annen drikke.
 • Tilsette oljer i en tom kapsel som du svelger, eller tilsette i en liten mengde eplesaus eller yoghurt.

 

Kom i gang med dine egne eteriske oljer – klikk her.

Vil du jobbe med eteriske oljer – klikk her.

HAR DU SPØRSMÅL?

Send en e-post til meg, da vel – helene@helenesundby.no

 

 

Denne trioen med peppermynte, sitron og lavendel olje er ikke uten grunn de tre som er i det minste introduksjonskittet. Og vil du ha et husapotek med oljer som kan støtte fysisk og mental helse finnes det et litt større kit som også inkluderer en baseolje og kapsler for innvortes bruk.

 

Kilder:

https://sml.snl.no/limbiske_system

https://www.doterra.com/US/en/using-essential-oils

Comments are closed.