Avokado – proppfull av næring og hva den gjør for deg!

De vokser på trær og er faktisk en frukt. De er pæreformet og bærer fargen grønn eller svart. Størrelsen kan væriere fra 150 gram til hele 2 kg. Avokado er moden og klar for å bli spist når den gir litt etter når du klemmer forsiktig på avokadoen.

Oppbevaring av avokadoer avhenger av hvor modne de er. En myk avokado kan oppbevares kaldt, mens en hard i romtemperatur.

Avokado kjøttet brunes fort i lufttemperatur, tilsett gjerne noen dråper sitronsaft for å bevare fargen og oppbevar i lufttett boks – og helst uten så mye luft mellom avokadokjøttet og lokket.

I norge selges det mest av avokado sorten som heter Hass. Hass har den karakteristiske knudrete skallet og har god holdbarhet. Den er lett å se når den modnes, da går den fra grønn til svart. En fun fact er at alle avocadoer av sorten Hass som er i handelen i dag, stammer opprinnelig det første avocadotreet som postmannen Rudolph Hass tok stikling av i California i 1926. Dette spesielle treet ble hele 76 år, før det ble hogget.

Og når det kommer til fjerning av avokadostenen – bruk en skje! Det er så mange ulykker med kniver som glipper taket. Bruk skjeen til å vippe ut stenen, og når du har rutet opp avokadokjøttet, bruk den til å skrape kjøttet ut langs skallet. Er avokadoen stor, bruk et vannglass til å skrape ut slik at du får med deg alt kjøttet i en vending.

Gode grunner til å spise avokado:

♥ Rik på fettsyrer og bidrar til å gi kroppen en gunstig fettprofil. Rik på omega 3, som er betennelsesdempende, og omega 9 (oljesyre) som er godt for hjernen generelt og hukommelsen.

♥ Hjelper kroppen med opptak av næringsstoffer.

♥ En kilde til protein

♥ Proppfull av næring, særlig kalium, folat og vitamin A, B, C og E.

♥ Full av antioksidanter som beskytter cellene og uskadeliggjør frie radikaler.

♥ Holder deg mett og blodsukkeret stabilt.

♥ En såkalt ren frukt, hvilket betyr mindre sprøytrerester i din kropp.

♥ Rik på fiber, både løselig og resistent.

♥ Fleksibel ingrediens. Avokadoen har en mild og nøtteaktig smak, og har en fløyelsmyk konsistens.

♥ Hemmer vekst av ugunstig bakterier i tarmen.

 ◊

Avokado

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *