Det finnes alltid valgfrihet

Blander du kontroll og valgfrihet? Det er svært lite vi har kontroll over. Men det finnes alltid valgfrihet.

Har du prøvd å få kontroll på livet? Hva som skjer og hvordan det skal skje? Da har du sikkert opplevd at du ikke helt har lykkes med det. For det er ikke mulig å kontrollere. Det vi derimot kan gjøre er å pådra oss følelsen av å være fengslet. Å tro at man har kontroll er en illusjon man lager når det gir mening å ha kontroll.

Så, det aller meste kan vi ikke kontrollere. Men det betyr ikke at vi ikke har valgfrihet. Vi har valgfrihet i alle situasjoner. I noen situasjoner kanskje ikke alltid de valgene vi skulle ønske, men det er alltid flere retninger og valg uansett situasjon.

Å forstå at vi har valg, kunne være takknemlig for vår evne til dette, gir en retning med muligheter. Tilliten til at det alltid finnes valg, og at disse vil åpenbare seg selv når det trengs, er alt man trenger å ha med i ryggsekken.

Det er ikke behov for å tenke på hvordan en kan inneha kontroll. Dette tar deg bort fra å leve her og nå. Du lever ikke i fortiden, du lever ikke i fremtiden, du lever i tankene dine her og nå, øyeblikk til øyeblikk.

Så selv om vi ikke alltid ser det, tar vi alltid valg. Noen vil være bedre enn andre. Jeg så en spennende dokumentar om fengsler i Norge sammenlignet med USA. Her var det helt klart forskjeller. Å leve i fengsel har helt klart begrensede forhold, og mange vil mene de er tatt bort kontrollen over eget liv. Uten tvil var det amerikanske fengselet mye hardere og kaldere mot de innsatte. Men også her er det valgfrihet. De innsatte som så at de kunne bruke tiden i fengselet til noe fornuftig og meningsfylt var de som hadde det bedre. Nå er det ikke det vi gjør som skaper opplevelsen, men hvilke tanker vi har. Hvilke tanker man velger å leve i. Å ta de beste valgene gitt situasjonen gir en god opplevelse. Og som igjen leder til nye tankerekker i reisen vi kaller livet. Men selv når alt er som på det mørkeste har det potensiale til å snu. Alt som skal til er en tanke som gir mening.

Og sånn er det for alle. Uansett situasjon. Det er tankene som avgjør om du er fengslet og kontrollert, eller ikke. Tankens kraft er helt enorm. Enten vi tror vi kan, eller tror vi ikke kan, så får vi rett.

Gi deg rom for å være tilstede i nuet, ha tilliten til at du har det du trenger for å møte alle situasjoner. Og nyt! For det finnes alltid valgfrihet!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *