Protein – protein kvalitet er viktig for din helse

Protein er viktig for kroppen. Det er kroppens viktigste byggeklosser. Disse byggeklossene brukes til oppbygging og vedlikehold av kroppens celler. Ekstra viktig er det når kroppen er i utvikling, for eksempel som barn (over to år), ved graviditet eller bygging av muskler.

Protein er satt sammen av ulike aminosyrer og varierer i størrelse og kvalitet på grunn av dette. Alle proteiner, animalske og vegetabilske, er bygd av ca 20 forskjellige aminosyrer. Det er helt utrolig å tenke på at et protein kan inneholde fra under hundre aminosyrer til flere tusen aminosyrer. Aminosyrene kan kombineres på utallige måter og er derfor utgangspunkt for et utall forskjellige proteiner.

Ni aminosyrer er essensielle, det vil si at vi må få de tilført via kosten ettersom kroppen ikke kan produsere de selv. Derfor er det vesentlig med proteinkvalitet eller riktig sammensetning. Proteiner av høy kvalitet har alle aminosyreer tilstede og har et balansert forhold. Og viktigst er det at de essensielle aminosyrene er tilstede. Proteiner i animalske råvarer har høy biologisk verdi fordi aminosyresammensetningen ligner proteinene i den menneskelige organismen, inkludert de essensielle.

Vegetabilske råvarer inneholder ofte mindre av de essensielle aminosyrene. Ved et vegansk kosthold, altså kosthold med kun vegetabilske råvarer, må en spise større mengder proteiner og kombinere ulike typer for å få samme balanse og kvalitet i aminosyresammensetningen som i et kosthold hvor animalske råvarer inngår.

Anbefalt mengde protein for gjennomsnittsnormannen er ca 1 gram protein av god kvalitet pr kilo kroppsvekt eksklusiv fett. Er du veldig inaktiv trenger du mindre. Og om du er veldig aktiv trenger du mer. Du kan enkelt regne ut proteinbehovet på følgende måte: høyde i cm – 110 = passe mengde protein for gjennomsnittsnormannen. Det er greit å huske på at proteinrike varer inneholder mer enn bare proteiner. Det vil si at 100 gram fisk ikke er det samme som 100 gram protein. Men det ser du på innholdsfortegnelsen.

 

Kilde:

  • ‘Grunnleggende ernæringingslære’ av Jan Pedersen, Hanne Müller, Anette Hjertåker og Sigmund Anderssen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *