Norges nasjonalrett – fårikål – supermat med få ingredienser som trenger lite innsats

Innlegg med sponset produkt fra www.naturligliv.no.

Høst er fårikåltid, norges nasjonalrett med svært få ingredienser. Fårikål er en typisk rett jeg elsker: kort ingrediensliste, enkel tilberedning og mye smak! Treffer rett og slett alle kriteriene mine for mat som får plass i livet mitt.

Både kål og lam er i sesong på høsten, og lett å få tak i butikken. Når dette kokes over lenger tid blir det skikkelig god mat. Vannet som foredles til næringsrik kraft etter å ha vært varmt med kjøttstykker med ben, blir næringsrikt og setter utrolig god smak. Dette er god, gammel matkunst som vi burde ha mer av, dette booster hele kroppen. Kraft kokt på ben er en noe glemt, men som har vært viktig i lang tid. Det å utnytte hele dyret når det først skal slaktes, samt at man faktisk utnytter den næringen som finnes. Så skal det sies at kjøtt tilberedet på ben, smaker utrolig godt og saftig.

Wonderbagen jeg bruker, er en slowcooker som ikke trenger strøm og som lager supermør og smakfull mat. Man kan forberede alt på morgenen, legge gryta i wonderbagen, og maten er klar når vi er klar. Vi trenger heller ikke forholde oss til et gitt tidspunkt, vi tar maten når vi er klar. Og det er utrolig hvor godt den holder på varmen. De som har fått kjenne har blitt overrasket hvor varmt det fortsatt er etter maaange timer i wonderbagen.

Da er det bare å koke opp og dra på tur i den fine høstnaturen!

Høstens råvarer i sin enkelhet.

Høstens råvarer i sin enkelhet.

FÅR-I-KÅL

  • 2 kg fårikål kjøttstykker av lam
  • 2 kg kål
  • vann
  • 1 ss hele pepperkorn
  • 1 ss salt

 

Finn frem en stor gryte.

Skjær kålen i 3 cm tykke skiver.

Legg et lag med kjøtt i bunn, gjerne det fettrike stykkene. Så et lag med kål. Over det litt salt og hele pepperkorn. Gjenta lagvis med resten av kjøttet og kålen.

Fyll opp med vann til alt er dekket, og kok opp. La det småkoke i 20 minutter og legg kjelen i en wonderbag. Det er viktig at alt innholdet i gryta er varmet opp før du har den i wonderbagen, har du store fårikålstykker kan du la gryta småkoke opptil 30 minutter på platetoppen.

I wonderbagen bør den stå i minst 4 timer, men gjerne lenger. Gryte kan fint stå opptil 12 timer.

Jeg spiser fårikål med en klikk smør, det er utrolig godt. Ved siden av har jeg som regel kokte gulrøtter. Eller så er den vanlige poteten et vanlig tilbehør for mange.

 

Supermat med enkle råvarer og tilberedning.

Supermat med enkle råvarer og tilberedning.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *