Nøtteost – med uendelige smaksvariasjoner

Deilig kremete nøtteost med uendelig med variasjonsmuligheter. Perfekt på ostefatet, sammen med kjøtt eller som dipp til grønnsakene.

Nøttene må bløtlegges, hvilket uansett gjør de lettere å fordøye. Mandler bør bløtlegges opptil 10-24 timer og cashewnøtter 2-6 timer. Du kan korte litt ned på tiden, men resultatet blir best når nøttene har fått ligget en stund.

Å bløtlegge nøtter er veldig enkelt. Hell godt med kaldt vann over nøttene, en del nøtter og fire deler vann er nok. Tilsett gjerne en klype salt. Nøttene vil trekke til seg vann og utvides. Når nøttene er ferdig bløtlagt, skyll de godt i et dørslag.

Et lite tips er å legge nøtter i bløt og fryse de. Da har du bløtlagte nøtter tilgjengelig på 15 minutter, som er tiden det tar å tine de.

Når du lager nøtteost av mandler, ta av skallet når de er ferdig bløtlagt, for å få den lyse fargen og milde kremsmaken.

 

Nøtteost

  • 2 dl nøtter (for eksempel mandler og cashew)
  • 3 ss vann
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss fersk sitron saft (kan sløyfes)
  • en klype salt

Bløtlegg nøttene og skyll godt når de er ferdige.

Bruk en kjøkkenmaskin med s blad eller blender og kjør alle ingrediensene til en kremete ricotta lignende konsistens.

Oppbevares kaldt, hvor den holder seg i fem dager. Lager du mer enn det du trenger kan du selvfølgelig fryse ned nøtteosten, men vær obs på å unngå det dersom nøttene allerede har vært fryst fra før, ref tipset over om ferdig bløtlagte nøtter tilgjengelig med en gang.

 

Smaksvariasjoner

Mange muligheter når det gjelder smakstilsetninger. For eksempel 1 ts finhakket rosmarin, timian eller persille og et fedd finhakket hvitløk, eller smak til med nykvernet pepper for pepperost. Her er det bare å leke seg med favorittsmakene.

  
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *