SAFTIG GROVBRØD – for stabilt blodsukker og godt humør – uten gluten, egg og melk

Dette er et veldig godt grovbrød og alternativ for de som liker å legge noe på en skive til frokost eller lunsj.

Brødet er vennlig mot de med allergier og intoleranser, da det er naturlig glutenfritt, men kan inneholde spor pga havren. I motsetning til mange andre brød av denne typen inneholder den heller ikke egg eller melk. Du kan mikse og matche med de frø eller nøtter du tåler.

Kanskje du undrer deg over hvordan brødet skal holde seg sammen uten gluten og egg. Gluten er jo det som holder brød av kornmel sammen, og gjør at gjæren kan lage bobler og luftlommer. Og i steinalderbrød, også kalt nøttebrød/lavkarbobrød/paleobrød, er det egg som holder alle godsakene sammen. I dette brødet er det fiberhusk som er stjernen. Så ikke reduser mengden her altså, det har jeg prøvd, og gir et brød som lett smuldrer opp. Det ristet jeg i ovnen og brukte som salatstrø, så ikke kast om du er uheldig. Veldig godt!

Fiberhusk er psyllium frø, og består av masse fiber av to typer, vannløselig og ikke vannløselig. Den vannløselige suger til seg vann og fuktighet, mens den andre ikke gjør det. Begge to har sine gode funksjoner for tarmen, de vannløselige gjør reisen gjennom tarmen lettere, mens de som ikke løser seg i vann børster og hjelper slik at alt kommer seg videre. Alt dette i små frø.

Oppskriften gir et lite brød, meeen det er et brød som metter og er mer næringsrike enn andre vanlige brød. Frø og nøtter er rike på fiber, protein og sunne fettsyrer som holder kroppen mett lenger og sørger for mindre blodsukkerstigning. Som igjen gir strålende humør. Stabilt blodsukker er viktig for humøret, og et ustabilt blodsukker gir ustabilt humør. Brødet har også godt med mikronæringsstoffer som viktige vitaminer og mineraler. Brødet er naturlig fylt med med på  magnesium, sink, selen, jern, B1/B2/B6 vitamin og E vitamin.

Jeg har oppi tang, for å øke jodmengden i kostholdet vårt. Jod er viktig for flere ting, og særlig stoffskiftet vårt. De vanligste kildene til jod i Norge er gjennom meieriprodukter (på grunn av at foret til kuene er tilsatt jod) og salt tilsatt jod. Fisk og skalldyr, og mest den magre typen, har en del jod. Hvis du ikke spiser dette jevnlig, bør du sjekke statusen og du kan prøve deg med litt tang i kosten. Bruker du typen som er pulverisert, kan det jo snikes inn stort sett hvor som helst, som et krydder. Vær oppmerksom på at det finnes både søte og salte tang typer, som påvirker maten deretter. Bare så det er sagt, så kan brødet fint lages uten tang.

Fiber fra frø og nøtter kan sette fart på magen, noe som de fleste kan ha godt av, da det er utrolig mange som har treg mage. Går du ikke på do hver dag, eller minst annenhver dag, bør du gjøre tiltak for å få fart på sakene. Når man går sjelden og uregelmessig på do, er fordøyelsen treg, og med det kan smerter, mageknip, oppblåsthet, generelt dårlig dager være et faktum.

Brødet holder seg godt og saftig lenge og i hvertfall en uke, oppbevar det gjerne i kjøleskap. Får du ikke spist opp brødet fungerer det veldig fint å fryse i skiver, eller skjære i tynne skiver og steke i ovnen slik at det blir knekkebrød. Fryste skiver tiner fort, og enda raskere i en brødrister.

Bytter du frø og nøtter i oppskriften går det veldig fint, men næringsinnholdet vil bli noe annerledes, selv om nøtter og frø har mye til felles i forhold til næringsinnhold.

En annen mulighet er å ha oppi litt tørket frukt eller bær, en veldig god smakskombinasjon sammen med de smaksrike nøttene og frøene.

 

SAFTIG GROVBRØD (ett brød)

  • 135 g solsikkefrø
  • 90 g linfrø
  • 65 g hasselnøtter, mandler eller andre nøtter/frø
  • 145 g havregryn
  • 2 ss chiafrø
  • 4 ss psylliumfrø skall ( 3 ss hvis du bruker psylliumhusk pulver )
  • 1 ts finkornet havsalt
  • 1 ts pulver av tang, av typen dulce (søt type)
  • 3 ss klarnet smør eller olivenolje
  • 3,5 dl vann

 

Bland alle tørre ingredienser i en ildfast form eller brødform med bakepapir. Bruk samme form som du skal steke i.

Hell over vann og olje/smør og rør godt. La det stå noen minutter og rør igjen.

La brødet stå i et par timer på kjøkkenbenken eller natten over, slik at alt fester seg godt sammen.

Sett ovnen på 180ºC. Stek brødet midt i ovnen i 40 minutter. Ta brødet ut av formen og stek det videre i 20 minutter uten formen. Bank på brødet, det er ferdig når du hører en hul lyd.

NBNBNB! Avkjøl brødet helt før du skjærer, hvis ikke risikerer du at brødet smuldrer opp. Bruk en rist. Klarer du ikke å vente, og brødet smuldrer litt, kan du tørke dette i ovnen og bruke det som salat topping, som nevnt over.

Enjoy!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *