Surdeigsbrød i gryte

Ikke så ofte jeg lager brød, men gjør det til familien slik at de slipper kjøpebrødet. Da kan jeg også velge meltyper som er mindre belastende på tarmsystemet, så fremt en tåler mel.

Dette brødet lages ikke med «nymotens» kjøpegjær, men lages på kjærlighet fra en surdeigsstarter. Jeg har en etterkommer av Gry Hammer sin surdeigsstarter, men det er selvfølgelig fint mulig å lage en selv. Kan anbefale denne oppskriften fra Gry: Hvordan lage din egen surdeigsstarter.

Du kan gjerne mate surdeigsstarteren noen timer i forkant eller natten over (litt avhengig av «farten» på starteren) og la den stå i romtemperatur hvis den er litt flat eller oppbevares kaldt. Har du den i en gjennomsiktig krukke er det lett å se når den danner bobler. På dette punktet er surdeigen veldig aktiv.

 

 

Surdeigsbrød i gryte

  • 3-4 ss boblende surdeigsstarter
  • 4 dl kaldt vann
  • 300 speltmel
  • 200 havregryn
  • 1 ts salt

 

Bland surdeigsstarteren ut i det kalde vannet.

Tilsett halvparten av speltmelet og bland det godt. La stå slik i 20-30 minutter. Dette kan sløyfes, men hjelper deg mot et mer porøst brød.

Tilsett resten av melet i to runder mens deigen røres/eltes.

Til slutt har du i saltet og elter godt noen minutter.

La brødet heve i 12-24 timer i romtemperatur. Jo kaldere romtemperatur, desto lenger kan den stå. Her er det ingen rett eller galt, men det skal i hvertfall heve til dobbel størrelse.

Formen som skal brukes er en kjele/form med lokk som tåler 250ºC. Sett den inn i en kald ovn, og sett temperaturen på 250ºC. Når gryta er varm, ta den ut og hell/legg forsiktig deigen i kjelen.

Ha på lokket og stek i 30 minutter. Ta deretter av lokket og senk temperaturen til 225ºC. La brødet steke ytterligere 5-15 minutter til det er gyldent. Ta brødet ut og test det gjerne ved å banke på det. Når brødet er ferdig avgir det en hul lyd.

Avkjøl og nytes.

img_2092

Rykende ferskt surdeigsbrød – klarte ikke vente!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *