10 tips for glødende hud

Vann

Livsnødvendig, og for lite gjør huden slappere og tørrere. Huden inneholder så mye som 70% vann og holder huden hydrert og spenstig. I omgivelser med tørr luft, som vinter og i fly, trenger huden ekstra. Eller ved aktivitet eller varme dager. Synes du det er vanskelig å få i deg nok vann, er agurk, vannmelon og stangselleri fulle av vann, og andre næringsstoffer som er godt for huden.

 

Er du sensitiv for mat?

Kroppen er en helhet, og huden er kroppens største organ. Helt klart blir den påvirket av hva du spiser, og i hvert fall om du spiser noe kroppen enten er allergisk eller intolerant for. Er du sensitiv ovenfor enkelte matvarer, ja, da reagerer huden. Det er mange måter huden reagerer på i forhold til mat og drikke, for eksempel nupper, rødhet, betente hudområder, utslett, psoriasis,  kløe og hevelse.

Det blir mer og mer vanlig med allergier og intoleranser i den vestlige verden. Dersom du mistenker at du er følsom ovenfor enkelte produkter anbefaler jeg å spise hovedsakelig mat fra bunnen. Da har du allerede eliminert mange triggere og det er lettere å observere hva maten gjør med kroppen når du har oversikt over hva du har spist.

 

Hva skjer i tarmen?

Hud+tarm=sant. Den berømte Hippokrates, legekunstens far, sa de kloke ord at all sykdom starter i tarmene. Det er ikke til å komme unna, tarmen har mye å si for hvilken tilstand huden din er i. En dårlig tarm påvirker hele kroppen, og huden er et av områdene som virkelig for gjennomgå. Har du hudproblemer, er det viktig å se til tarmen, mest sannsynlig er tilstanden dårlig. Tenk for eksempel alle som sliter med forstoppelse. I motsetning til det mange tror er forstoppelse og/eller diare ALLTID er et tegn på et problem. Dette er et av mange tegn på tarm i ubalanse. En tarm i ubalanse krever litt kunnskap, så her er det vel verdt å investere noen kroner for din egen helse.

 

Sjekk badehylla

Som sagt over her er huden kroppens største organ og det er mye vi smører på oss av produkter som ansiktskrem, bodylotion, deodorant, hårprodukter, fotpleieprodukter, barberskum og så videre. Mye av dette inneholder en del syntetiske kjemikalier forskning viser ikker er så bra for oss. Likevel, når et kjemikalie trekkes fra markedet på grunn av bieffektene, kommer det jammen et nytt ett som ikke er like grundig testet, ennå. Mye av det vi smører utover huden vår til absorbering vet vi ikke om hverken langtidseffekt eller cocktaileffekt. Det holder ikke. Velg produkter med skikkelige ingredienser.

 

Spis mye grønnsaker, frukt og bær

Grønnsaker med ulike typer karotenoider er fettløselige plantestoffer som beskytter hudens fettlag som hjelper deg å holde spensten i huden. Grønnsaker, frukt og bær inneholder mye plantestoffer som bremser aldring og holder huden ungdommelig lenger. Den vanligste årsaken til at kroppen eldes er oksidativt stress som gjør at arvestoffet vårt skades, huden blir mer rynkete, mister elastitet og glød. Antioksidanter hindrer det oksidative stresset å skade kroppen. Det er på den måten vi vedlikeholder og bevarer helsen lengst mulig. Vi kan spise mer grønnsaker, frukt og bær for å hjelpe kroppens eget antioksidantforsvar og fylle på antioksidanter fra utsiden.

 

Meieriprodukter til glede og frustrasjon

I Norge er melken en kjær ingrediens. Vi tror nesten ikke vi kan leve uten den. Enten vi liker det eller ei er melk og meieriprodukter sterkt koblet til hudens tilstand. Har du hudproblemer er det verdt å prøve et kosthold uten melk noen uker. Er du redd du ikke skal få i deg nok vitaminer og mineraler, ta kontakt med noen som kan hjelpe deg med kostholdet. Melk går fint an å fjerne fra kostholdet.

 

Sukker, sukker, sukker…

Ja da, også huden reagerer på sukker. Og er en av synderne bak for tidlig aldring. Lag maten selv, begrens sukkeret, og velg søtning med større mening som frukt, dadler, honning, lønnesirup, kokosblomssukker eller lignende. Men det letteste og beste er rett og slett bli vant til mindre søt smak på det du spiser. For tro det eller ei, det handler kun om vanen.

 

Dropp stresset

Skulle du lure er stress alltid negativt for kroppen. Kroppen har flere fysiologiske mekanismer for å håndtere stress, men dessverre plages mange av kronisk stress. Kroppen er altså konstant stressa, og på den måten forringes, inkludert huden. Mange er så vant med å være stresset, at de knapt kjenner igjen varselsignalene. Å leve en stressfri tilværelse trenger ikke å være vanskelig, og alle har de samme mulighetene til å leve uten stress uavhengig av omgivelsene våre, som ofte får skylda.

 

Viktig og riktig næring

Få fokus på næring som booster huden. Omega 3 fettsyrer i form av en god fiskeolje, C vitamin, sink, gelatin/kraft er noen av de viktigste næringsstoffene du kan spise for å fore huden med riktig næring som gir deg belønning i form av glødende hud. Nok fett og riktig fett gjør huden myk og smidig.

 

Søvn

Sist, men absolutt ikke minst er søvn. Uten søvn er det lite som duger. Nok søvn er viktig for ALLE funksjonene i kroppen. Og skal du ha den gode søvnen så bør du legge deg rundt ti på kvelden og sove sju til ni timer. Så legg deg tidlig for å få den magiske skjønnhetssøvnen din.

 

Kilder:

  • http://www.allergiviten.no/index.asp?G=1526&ID=2586
  • http://5omdagen.com/tema/studenter/hvordan-pavirker-frukt-og-gront-utseendet/
  • http://www.bramat.no/kosthold/naeringsstoffer/73-derfor-bor-du-spise-antioksidanter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *