Derfor er proteiner til ALLE måltider viktig!

Sørg for nok protein til alle måltider. Også snacks og spising mellom måltidene bør inneholde noe protein. Det vedlikeholder og BYGGER MUSKELMASSE, holder deg mett lenger, bidrar til HORMONBALANSE, er viktig for IMMUNFORSVARET, gir ENERGI og viktige BYGGEKLOSSER for kroppen.

Protein er satt sammen av aminosyrer. Noen av disse er essensielle, hvilket betyr at vi ikke kan produsere de selv og må få de via kosten vår. Kvaliteten på proteinet betyr hvor mange forskjellige aminosyrer proteinkilden gir, og dermed kvaliteten på tilførsel av aminosyrer vi ikke produserer selv.

Animalske proteinkilder er mer sammensatt og dermed av høy kvalitet. Vegetabilske kilder er dårligere sammensatt og derfor dårligere kvalitet. Det krever mer kunnskap om hvordan kombinere vegetabilske kilder slik at en får i seg de nødvendige aminosyrene.

Det beste er å inkludere protein i alle måltider slik at kroppen for en jevn forsyning. På den måten sørger du for at kroppen alltid har viktige aminosyrer tilgjengelig for kroppen. Kroppen lagrer ikke aminosyrer selv, overskudd vil omdannes til sukker eller lagres som fett.

Protein gjør at måltidet blir mer mettende. Og kroppens sultsignaler utsettes. Dette sammen gjør at du holder deg lenger til neste måltid. Proteiner er viktig for alle celler i kroppen, immunforsvaret, enzym og hormon produksjon. For lite protein fører til tap av store og små muskler og styrke. Lite muskelmasse betyr lavere forbrenning, det er musklene som står for det meste av energiforbruket. Muskler er viktige i all slags aktivitet og beskytter organene.

Kroppens behov for protein varierer med en persons aktivitet og størrelse. En grei tommelfingerregel for å dekke det daglige behovet er 1 gram protein per kilo kroppsvekt. Aktive mennesker, gravide og ammende trenger mer enn inaktive. Ekstra viktig å spise proteiner etter fysiske anstrengelser, kroppen trenger å bygge og vedlikeholde musklene som har vært i bruk.

Er du usikker på hvor mye protein de ulike kildene og råvarene har skal det stå i næringstabellen, eller du kan slå det opp på matvaretabellen.no. Det er lett å tro at en biff på 200 g har mer protein enn den i virkeligheten har. I tillegg er det mange som glemmer protein, eller spiser svært lite av det, til måltidene utenom middag. Noen eksempler på proteininnhold ser du under – alle eksemplene gjelder 100 g vare:

  • egg – 12,4 g
  • elg stek – 31 g
  • kyllingbryst  – 25
  • storfe biff – 22 g
  • gresskarfrø – 30 g
  • gulost – 31 g
  • gelatinpulver 86 g
  • solsikkefrø og sesamfrø – 20 g
  • havre – 10 g
  • spirulina – 57 g

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *