Lag din egen havremelk

Havremelk er veldig enkelt å lage selv istedenfor å kjøpe fra butikken. Og ikke minst mye billigere. Havremelk og nøttemelk koster flesk om du skal kjøpe, så her er penger spart, penger tjent.

Melken kan du bruke i middagsretter, desserter og kaker, drikke som den er eller lage deilig varm sjokolade, mokka latte, kaffe latte. Fantasien er alltid begrensningen.

Veganske melketyper er ypperlig om kroppen ikke tåler de animalske melkene, hvilket er realiteten for mange. Flere opplever enten akutt reaksjon som diaré og mageknip, mens andre får senreaksjoner som hormonelt, slim i halsen eller andre symptomer.

Hvis du vil prøve nøttemelk eller mandelmelk, som pr definisjon ikke er en nøtt, finner du en enkel oppskrift på mandelmelk her: Mandelmelk. Samme oppskrift kan brukes enten det er til mandler eller nøtter.

 

Hjemmelaget havremelk 

  • 50 g havre
  • 6 dl vann + 10 dl vann
  • 0,5 ts salt
  • evt 1 ss honning, lønnesirup, fibersirup

 

Start med bløtleggingen. Bland havre og 6 dl vann og la dette stå over natten, eller ca 8 timer. Bløtleggingen gjør næringsstoffene mer tilgjengelig for kroppen, samt at melken er lettere å fordøye. Alternativt kan du bytte ut bløtleggingen med at havren får trekke 30 minutter i vannet grynene skal kjøres sammen med for å bli til melk.

Sil havregrynene fra vannet det har ligget i. Ha havre, 10 dl vann, salt og evt søtning i en blender og kjør til det er godt å blandet.

Du kan bruke melken som dette, eller du kan sile den gjennom et klede.

Oppbevares i kjøleskap, holder fem dager og bør ristes før bruk.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *