Mandelsmør

Det er ikke bare peanøtter som egner seg til å lage smør av. Mandler er også ypperlig. I grunn er det mange ulike nøtter som blir til godt smør. Det er godt og anvendelig, oppdager stadig nye bruksområder.

Mandelsmør (eller nøttesmør) kan brukes på knekkebrød, dyppe fruktbiter i, dyppe mørk sjokolade i (sikler..), i bakst, i smoothie, i eller over hjemmelaget is.

Oppskriften er enkel og du kan lett bytte ut mandler med nøtter av et slag. Er du allergisk mot nøtter og mandler (som er en stenfrukt) kan du også bruke frø, for eksempel solsikkefrø eller gresskarkjerner.

 

Mandelsmør

  • 250 g mandler
  • 0,5 ts tørket vanilje
  • 0,25 ts salt

 

Sett ovnen på 140ºC og stek mandlene i 10 minutter. Dette gjør at de slipper oljen lettere når de ettterpå skal i blenderen.

La de avkjøle seg litt før du har de over i en blender med resten av ingrediensene.

Kjør mandlene i en blender eller kjøkkenmaskin. Først blir konsistensen til en tørr, klissete masse, deretter slipper oljen taket og det blir en myk deilig masse med mandelsmør. Du kan også tilsette 1 ts kokosolje for at mandlene skal slippe oljen litt raskere.

Ønsker du fløyelsmykt mandelsmør drar du det som fester seg på kantene ned underveis. Dersom du ønsker litt krunsj i mandelsmøret gjør du dette når du er ferdig.

Hvor lenge du må kjøre mandlene avhenger litt av kjøkkenmaskinen du bruker. Det kan ta så lang tid som 15 minutter. Følg med, plutselig har den perfekt konsistens.

Oppbevares i en lufttett glasskrukke og holder seg ihvertfall i 4 uker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *