Slipp kontrollen – få større frihet

I mange år har jeg tenkt at livet handler om kontroll. Kontroll er selvbeherskelse, og selvbeherskelse får deg steder og skaper det livet du vil ha. I det siste året har jeg sett noe helt annet.

Ting lander som det skal. Vi kan skape begreper som gir oss en sterk opplevelse av kontroll. Hvis jeg ikke spiser den sjokoladen, da har jeg kontroll. Eller om jeg får toppkarakterer er jeg mer verdt. Hvis jeg holder ut med joggingen i 60 minutter har jeg klart det. Alt dette er våre oppfinnelser. Men det er ikke galt i å gjøre alt dette, men når vi gjør det for å kontrollere følelser da blir ikke resultatet som ønsket. Når du gjør det du faktisk vil, når du følger og har tillit til din kreativitet og glede, det er da du skaper de gode resultatene og livet som du ønsket i utgangspunktet. Jeg leste i VG om en forskningsrapport som peket mot at kreativitet kommer fra lillehjernen (artikkelen kan du lese her). Lillehjernen er den delen av hjernen som ikke er involvert i bevisst tenkning. Den har med automatiske prosesser som pust og hjerteslag. Du har kanskje lagt merke til at når du skal tenke utenfor boksen og være kreativ har du en helt annen flyt i deg enn når du ikke ser noen ting fordi du tenker så hardt på at nå skal du være kreativ. Da er du nemlig fanget i tankene. Du har en helt annen ‘state of mind’ når du er fanget i tankene enn når du er avslappet og i flyt.

Så det finnes en annen vei, en vei som faller seg mer naturlig. En vei som ikke krever noe av deg. Å leve uten behov for kontroll åpner for opplevelser du tidligere ville gitt kred til kontrollen for at du opplevde, eller helt nye opplevelser du ikke ville kommet borti på grunn av behovet for kontroll.

Naturen er en nydelig metafor for hvordan livene våre fungerer. Det er et system som har sitt helt naturlige forløp som skjer enten vi vil eller ei. Det er når vi prøver å gå inn å tukle med systemer som allerede er der for å få en opplevelse av kontroll at ting oppleves komplisert og vanskeligere.

Et liv uten behov for kontroll er ikke et liv i kaos, som mange tror. Det betyr bare at du får en annen opplevelse av de samme omgivelsene. Å ha tillit til at livet utfolder seg som det skal er en gave i seg selv. Med den tilliten kommer ny ideer, nye spennende tanker og opplevelser, nye perspektiver og vinklinger, uventede vennskap, ro og glede blant annet.

Begrenses du av behov for kontroll?

 

Skyer

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *