Saftig og sunnere sjokoladekake i langpanne

Klassisk sjokolade langpanne – bare sunnere. Nå har jeg testet denne flere ganger, med justeringer underveis for å imøtekomme smak og målet om å lage en sunnere og mer blodsukkervennlig variant. Kaken er uten melk.

Det finnes mange alternativer til hva man kan ha oppå kake. En glasur kan has på når kaka fortsatt er litt varm, lag gjerne noen dype prikker med en gaffel for å få glasuren til å trekke seg inn i kaka. Da blir den ekstra saftig og god. Sett kald, gjerne til dagen etter. En sjokoladekrem smøres på etter avkjøling. Kokos på toppen er en gammel traver, tørkede blomster er også flott.

Jeg har lagt med oppskrift på fire ulike toppinger, to sjokoladeglasurer og to sjokoladekremer.

Litt om ingrediensene..

Jeg bruker klarnet smør eller kokosolje for å holde den tilstrekkelig melkefri for at den skal tåles av minstemann. Du kan selvfølgelig bruke smør. Eller rapskokos for garantert melkefritt.

Jeg har bytter ut sukkeret med tagatesse. Et alternativ som gir samme søte smak, uten den samme sure svie – blodsukker ut av kontroll. Hvis ikke du har prøvd tagatesse er det verdt et forsøk. Alternativt 3 dl med kokosblomstsukker.

Jeg har brukt siktet spelt mel for å bevare den som en langpannekake de fleste vil kjenne igjen. Noe av melet har jeg erstattet med bedre alternativ. Siktet mel består mest av stivelse og er ikke så næringsrikt. Med disse alternativene holder du blodsukkeret bedre i sjakk og føler deg mett og tilfredsstilt, fremfor å bli enda mer sulten kort tid etter inntak.

Første alternativ er havremel. Det lager du enkelt ved å kjøre vanlig valset havre i en blender, kjøkkenmaskin med s blad eller i kaffekvernen. Med havre får du fiber, og det er dette vannløselige fiberet som er med på å gjøre kaken saftig. Fiberet er kjent som betaglukaner, og har kolesterolsenkende egenskaper, og sørger for at det fordøyes saktere og dermed ikke gir samme raske stigning som siktet spelt eller hvete.

Havre er også naturlig glutenfritt, det inneholder andre proteinstrukturer, men de skaper sjeldnere problemet sammenlignet med gluten. Gluten er kjent for sine eksepsjonelle bakeevner, og derfor har for eksempel den moderne hveten blitt dyrket på en måte for å øke gluteninnholdet og i industrien tilsettes det svært ofte ekstra gluten. Det kan fort bli mye gluten vi får i oss.

Andre alternativ er mandelmel. Mandelmel gir kaken tilskudd med sunne fettsyrer, protein, fiber, magnesium, jern, kalsium, samt noen av B vitaminene. Mandelmel inneholder lite karbohydrater, og gjør kaken mer balansert mellom de energimengde næringsstoffene.

Mandelmel kan kjøpes i matbutikken, eller lages på samme måte som havremel. Bruk mandler med eller uten skall. Med skall gir mer fiber, men kan smake litt grovere. I en sjokoladekake er det ikke like viktig som i en lys kake å bruke mandler uten skall. Uten skall gir en rundere smak. Etter å ha fjernet skallet er det lurt å tørke mandlene, spredd utover et bakebrett et døgn eller i ovnen på 100 grader, gjerne varmluft, 20 minutter.

Viktigst av alt – stress ned og nyt når du først skal ta deg en bit av denne kaken. Stress setter fordøyelsen på vent og skaper mer krøll for blodsukkeret.

Gøy om du tester oppskriften, og enda gøyere om du deler med meg. Bruk kommentarfeltet eller sosiale medier, du kan tagge meg eller bruke #helenesundby

Enjoy!

Langpanne sjokoladekake

 • 200 g klarnet smør eller kokosolje
 • 2.25 dl vann
 • 4 ss kakaopulver
 • 1,5-2 dl tagatesse
 • 3 stk egg
 • 3 ts bakepulver
 • 3 dl siktet speltmel
 • 1,5 dl havremel eller mandelmel

Smelt smør/kokosolje i en kjele på lav varme. Ta kjelen av platen. Tilsett vann, kakao og tagatesse, rør til alt er godt blandet.

Mål opp de tørre varene. Pisk sammen eggene lett og rør inn i blandingen. Ha i det tørre og bland godt.

Hell deigen i en liten, bakepapirkledd langpanne (ca. 20 x 30 cm). Stek kaken midt i ovnen ved 200 °C i 25 minutter.


Glasur 1

 • 1,5 dl kakaopulver
 • 0,5 dl smeltet kokosolje eller klarnet smør
 • 0,5 dl lønnesirup eller fibersirup
 • 1 ss av den sterkeste kaffen du har

Smelt kokosoljen og tilsett resten. Spres utover kaka. Har du knapt med tid, som jeg har hatt mange ganger når denne er bakt, kan du bruke en gaffel til å prikke noen hull i kaka og smøre på glasuren.

Glasur 2

 • 200 g 70% sjokolade
 • 1 ss kokosolje

Bryt sjokoladen i mindre biter og smelt i vannbad på lav varme. Ta bort fra varmen like før alt er smeltet og rør til alt er smeltet. Tilsett kokosoljen og bland godt. Avkjøl til glasuren ikke er så rennende og bre over sjokoladekaken.


Sjokoladekrem 1

 • 200 g 70% sjokokade
 • 2 dl fløte, kokosmelk eller Oatly iMat

Grovhakk sjokoladen og ha i en bolle. Kok opp fløten (ikke la det koke) og hell over sjokoladen. Rør til all sjokolade er smeltet. Avkjøl og pisk opp til en kremete glasur.

NB! Smøres på avkjølt kake.

Sjokoladekrem 2

 • 2 moden avokado
 • 2,5 ss kakao
 • 4-5 ss lønnesirup eller fibersirup, eller en blanding

Skjør avokadoen i en kjøkkenmaskin med kniver. Avokadoen må være moden nok slik at den blir kremete.

Tilsett resten av ingrediensene og bland godt. NB! Smøres på avkjølt kake.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *