Skankbiff av elg i løksky

Vi har et kjøttabonnement hos Duggurd (duggurd.no) gående. Hver måned får vi levert på døra en eske med økologisk kjøtt. Det er ikke så godt utvalg av økologisk kjøtt i butikken, og supert å få maten levert på døra. Fryseren fylles opp og vi har alltid kjøtt tilgjengelig.

For meg er det to veldig gode grunner til å kjøpe økologisk kjøtt,  dyrevelferd og næringsinnholdet. Økologisk kjøtt har høyere innhold av omega 3 og fettløselige vitaminer, hvilket er godsaker kroppen vil ha mer av.

Denne skankebiffen er jo elg, så den har forhåpentligvis levd et godt liv og spist masse gress og annet fra skogen. Skanken sitter mellom kneet og hasen på bakbena. Når skanken er oppskjært som biff, er det lettere å komme til benmargen. Mer om benmarg ser du under oppskriften. Oppskriften ser kanskje ikke så sexy ut, men er en smaksbombe og skikkelig sunnhetsbombe. Og selvfølgelig enkel..

 

Skankbiff av elg i løksky

 • 1 kilo skankbiff av elg
 • 5 dl kraft
 • 2 løk
 • 3 fedd hvitløk
 • salt og pepper
 • smør til steking

Brun skankebiffene raskt i panna og ha over i en ildfast form. Kutt løk i tynne skiver og surr i smør til blanke og sødmefulle. Tilsett hakket hvitløk og stek litt til. Når det begynner å dufte hvitløk plasser all løken over skankebiffene i den ildfaste formen. Krydre med pepper, helst nykvernet, og salt. Hell over kraften, gjerne oppvarmet på forhånd.

Stekes i 150ºC i 4 timer. Det går fint an å steke på lavere varme og lengre tid. Kjøttet skal slippe benet og være mørt.

 

Skankbiff av elg

Skankbiff av elgVed siden av hadde vi potetmos og dampet nykål, brokkoli og gulrøtter. Potetmosen var deilig å blande med skyen.

Mer om innhold i benmarg..

 • god fettkilde, blandt annet viktig omega 3 (gressforet kjøtt=mer omega 3).
 • aminosyren glycin, glycin støtter kroppens og leverens avgiftningsfunksjoner, gir god fordøyelse, nervesystemets funksjon, muskelreperasjon og vekst, sårheling, hjelper med å stabilisere blodsukkeret (ved å kontrollere det som kalles glukoneogenesen som produserer glukose av proteiner vi spiser), har en beroligende effekt, bedrer hukommelsen, og reduserer stress.
 • kalsium, jern, sink, selen, magnesium, mangan og vitamin A.
 • alkylglycerol, et stoff involvert i produksjonen av hvite blodceller, disse beskytter kroppen mot infeksjoner og sørger for vedlikehold av celler.

Benmarg består av så mye som 51 % fett. Giftstoffer som konsumeres av både dyr og mennesker lagres i fettcellene, derfor er det ekstra lurt å velge økologisk.

 

Kilder

 1. http://no.wikipedia.org/wiki/Glycin
 2. http://www.lahealthyliving.com/1/post/2013/06/bone-marrow-is-an-extremely-nutritious-food.html
 3. http://wellnessmama.com/5888/how-to-make-bone-broth-tutorial/
 4. http://www.marksdailyapple.com/bone-marrow-recipe/#axzz31oKeHs3G

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *