Slik kvitter du deg med rester i kjøleskapet – og lager en skikkelig sommermiddag samtidig – pai uten melk og gluten

De fleste oppskrifter på paibunner har både meieriprodukter og korn med gluten, som for mange betyr magetrøbbel. Derfor har jeg testet ut en gluten- og melkefri variant som var kjempegod. Jeg har en skeptiker i hus, som synes det ofte smaker marsipan av oppskrifter med mandelmel, men denne passerte uten en kommentar. Han visste selvfølgelig ikke hva som var i den da.. Hehe!

Anyway, korn er byttet ut med mer næringsrikt mandelmel. Mandler er en god kilde til protein, fiber, magnesium, kalsium, mangan, e vitamin og sunne fettsyrer. I tillegg har jeg brukt potetmel for å få det hele til å holde seg sammen. Potetmelet er med på å gi deigen en fin konsistens. Og spist kald vil deler av karbohydratene fra potetmelet være i form av kostfiber, som gir mat til tarmbakterier istedenfor å tas opp i kroppen.

Jeg brukte altså diverse rester fra kjøleskapet, for pai er en glimrende måte å bruke opp rester som ikke holder til en hel middag eller et helt måltid. Se lenger ned hva jeg fylte paien med. Poenget er at det er uante muligheter. Fyll på med det du liker, pisk noen egg (mengde litt avhengig av hvor mye annet du har i) og dryss over en god ost. Tåler du ikke ost fungerer det fint uten også.

Perfekt partner er en god salat.

Paibunn

  • 100 g rapskokos (smør kan brukes for de som tåler det)
  • 100 g mandelmel
  • 100 g potetmel
  • 0,5 ts salt
  • 1 egg
  • Evt litt havremel (velg en glutenfri type om du ikke tåler gluten)

Smøret skal være kaldt.

Vei opp det tørre og kna inn smøret. Tilsett egget og rør godt sammen. La det hele få svelle 10 minutter, før du knar videre. Det skal bli en enhetlig deig, er den for klissete kan du tilsette litt og litt havremel.

Jeg brukte en kjøkkenmaskin til jobben. Legg deigen i en lufttett beholder minst 20 minutter, eller til dagen etter.

Fordel utover en stor paiform, prikk hull i bunnen med en gaffel og forstek bunnen i 10 minutter på 180ºC.

Fyll bunnen med fyllet du skal ha. Jeg brukte resten av en halvspist baconpakke (stekte i forkant), kyllingfilet fra en grillmiddag, ovnsbakt sellerirot, revet gulrot, urter fra fryseren (spinat, vårløk og persille). Pisket sammen 5 egg, hadde i litt havre fraich på slump og ost som vi tåler her i hus. Ypperlig å tømme kjøleskapet med altså!

Stekes i 20 minutter i 220ºC.

Så er det bare å nyte!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *