Urtete som åpner luftveiene

Jeg startet nyåret med en skikkelig influensa, den herjer i landet nå, som vanlig på denne tiden. En av tingene som er viktig å få i seg er væske, hvis ikke er det lett å bli dehydrert med både feber og manglende lyst for både mat og drikke. Te lindrer sår hals og trang til å hoste, og med de rette urtene, kan det også lindre luftveisplager.

  • Ingefær er kanskje den vanligste urten mot forkjølelse i ulike deler av verdens hjørner. Den er slimløsende, febernedsettende, svettedrivende, slimløsende, lindrer hoste og infeksjoner i luftveiene.
  • Chili har en tendens til å løsne tette neser, kanskje har du spist mat med mer chili enn du er vant med, og at nesen begynner å renne? Chili har masse antioksidanter og får opp forbrenning.
  • Anis er ofte en viktig ingrediens i hostemedisin fordi den har slimfortynnende og bakteriehemmende virkning.
  • Peppermynte, eller mynte, er svettedrivende og virushemmende, og åpner tett nese.
  • Honning smører og lindrer sår hals.

I tillegg til mange gode effekter, har samtlige av urtene god effekt på fordøyelsen. Når kroppen har andre ting å gjøre, blir de vanlige aktivitetene nedprioritert, for eksempel fordøyelsen. Men fordøyelsen er en viktig del av immunforsvaret, og for å hindre at du ikke pådrar deg tilleggssykdommer som følge av redusert immunforsvar.

Jeg har ikke noe nøyaktig mål på ingrediensene, men det er fordi at det beste er å lage den slik du liker den best. Lag en variant og smak deg frem til mer eller mindre av det du liker, så får du den tilpasset din gane. Men jo mer du har i, desto flere virkestoffer.

URTETE FOR LUFTVEIENE

  • 1 l vann
  • fersk ingefær
  • fersk eller tørket chili
  • tørket stjerneanis
  • fersk mynte eller eterisk olje av peppermynte
  • honning
  • saft av sitron

Kok opp vannet og ha i urtene som beskrevet under. Jeg bruker en presskanne eller kjelen.

Skjær to, tre tynne skiver ingefær og skjær i mindre biter, tilsett noen skiver chili og et par stjerneanis. Ha i et par stilker mynte eller et par, tre dråper peppermynteolje. La teen trekke i 15 minutter under lokk for å hindre at de flyktige virkestoffene i urtene fordamper, men heller blir i kjelen.

Og avslutt med saften av en sitron og honning. Smak deg frem med honningen, og stopp akkurat rett før du synes den er passe søt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *