1. LUKE – HJEMMELAGET JULEGLØGG

WOHOO, da er vi i gang. Første desember og offisiell juletid. For meg blir jula bedre og bedre for hvert år, selv om det tidligere år har gått både opp og ned i forhold til det. Ikke henge seg så opp i forventninger, men fokusere på tilstedeværelse er en god start for julestemning. Og er det ikke det jula handler om? Tilstedeværelse.

Dette er første dagen av 24 dager med innspill til en sunnere og hyggeligere jul. Et mål jeg har som ikke kom med i forrige blogginnlegg er at jeg virkelig brenner for at vi skal lage mer fra bunn. Butikker bugner over av ferdigmat, og har du noen gang tenkt over hvor stor andel av butikken du handler i som er ferskvare? Med ferskvare mener jeg frukt, grønnsaker, rene protein- og fettkilder. Men for at det skal være realistisk må det være enkelt og helst kjapt, og i dag får du en oppskrift som er enkel, rask og som setter julestemning.

Denne julegløggen serverte jeg på jentejulebordet sist helg, og den falt i smak. Gløgg er i grunn juice tilsatt krydder for den karakteristiske smaken, og er utrolig enkelt. Anis, kanel, kardemomme og nellik, ingen tid er bedre å dra frem krydder enn julen. Og oppskriften kan brukes for gløgg med og uten alkohol.

Hvis du vil ha mindre sukker, kan du bruke fibersirup som søtning, og jeg tror jeg ville brukt den som heter fibersirup gold, den har mer og rundere smak.

HJEMMELAGET JULEGLØGG

  • 1,5 dl vann
  • 3 kanelstenger
  • 4 hele nelliker
  • 3 kardemommekapsler
  • 1 økologisk (evt skrellet) sitron i skiver
  • 1 skrellet klementin i skiver
  • 1,5 l rødvin eller juice av drue, blåbær eller lignende
  • 5 ss kokosblomstsukker eller honning – fibersirup funker også
  • rosiner
  • grovhakket mandler

Ha vann, kanelstenger, nelliker og kardemomm i en kjele. Kok opp og la det småkoke i 10 minutter. Jeg liker å ha krydderne i gløggen, men du kan gjerne sile urteutrekket. Fordelen å la det ligge i er at krydderne får trekke lenger og gi enda bedre smak.

Du kan servere gløggen kald eller varm. For sistnevnte, varm opp forsiktig i kjelen med urteutrekket, sammen med skiver av sitron og klementin.

Skal du servere kald kjøler du ned urteuttrekket og blander det med juice, sitronskiver og klementinskiver og serverer.

Serveres med rosiner og grovhakkede mandler ved siden av.

Deilig hjemmelaget gløgg med frisk og syrlig smak med av anis, kanel, kardemomme og nellik.

Deilig hjemmelaget gløgg med frisk og syrlig smak med av anis, kanel, kardemomme og nellik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *