2. LUKE – SUNNERE PEPPERKAKER

Bak dagens luke gjemmer det seg en oppskrift med pepperkaker som er både digg og har mindre sukker og dermed påvirker blodsukkeret mindre. Vi har gjerne noen bakedager frem til jul, og liker å gi bort som gaver. Veldig koselig å gi og det er jo koselig å få.

Visste du at du fint kan kutte sukker i de fleste kakeoppskrifter? Generelt går det fint å kutte opp til 1/3 av sukkeret når man baker uten at det har så mye betydning for smaken. Men dersom oppskriften hovedsakelig er sukker vil det ha en betydning å kutte, og man kan endre teksturen i deig og sluttprodukt. Så når du skal lage kaker og snop mindre søtt på denne måten, velg det som i utgangspunktet ikke for det meste inneholder sukker. Nå lager jeg stort sett egne oppskrifter basert på egne erfaringer og inspirasjon fra andre. Og når jeg ser etter inspirasjon foretrekker jeg oppskrifter som har en god balanse i ingrediensene, f eks der det er mindre mel og kanskje mer egg, for jeg vil heller ha mer egg enn mel. Eller der jeg kan bruke malte mandler istedenfor mel.

Her har jeg erstattet en stor del av sukkeret med fibersirup, som gir masse fiber og lite sukker. Kun 6 g sukker pr 100 g. Til sammenligning inneholder hvitt raffinert sukker inneholder 100 g sukker av 100 g vare. Brunt sukker 94 g av 100 g vare. Kokossukker inneholder like mye sukker som raffinert hvitt sukker, men har også annen mikronæring og er et bærekraftig alternativ.

Jeg vet noen bruker sukrin i kakeoppskrifter, men jeg liker ikke helt smaken, sikkert fordi jeg har noen forventninger til smak. Så selv om dette er sunnere pepperkaker er det fortsatt mye hvitt mel og en del sukkerarter, vi pynter sjelden pepperkakene med mye melis og snop, men serverer de heller naturell. Og så handler det selvfølgelig om mengde. Så vi lager en porsjon i løpet av desember, som vi også gir litt bort av til Mommo, bestefar og bestemor. Sammen med andre kaker holder dette i massevis.

Så da gjenstår det bare å lage deigen, den kan gjerne stå kaldt over natten slik at den får satt seg. Er det kaldt ute, ta den inn en stund før baking som den ikke er steinhard.

God 2. desember og en dag nærmere den store dagen!

SNILLERE PEPPERKAKER

  • 0,5 dl mandelmelk eller kokosmelk (vann går nok sikkert bra det også)
  • 200 g rapskokos eller klarnet smør
  • 220 g fibersirup
  • 200 g rørsukker eller kokosblomstsukker
  • 4 egg
  • 800 g speltmel
  • 2 ts natron
  • 2 ts nellik
  • 2 ts kanel
  • 0,5 ts kardemomme

Ha mandelmelk, smør, fibersirup og sukker i en kjele og kok opp. Avkjøl til lunk.

Ha i eggene ett om gangen og rør de godt inn.

Tilsett mel og krydder. Bland godt. Er deigen veldig klissete kan du ha i litt mer mel. Sett deigen kaldt minst noen timer, og gjerne over natten. Deigen holder seg flere dager i kjøleskap, så er ganske fleksibelt i forhold til når pepperkakene bakes ut.

Pepperkakene stekes i 180ºC varmluft eller 170ºC med over og undervarme. Stekes i 8-12 minutter avhengig av tykkelsen og størrelsen på pepperkakene. Hos oss blir det som regel litt forskjellig tykkelser og størrelser, og da er det greit å samle de som ligner hverandre på brettet så de stekes jevnt.

Vi dropper pyntinga da det blir nok snop og sukker ila jula. Pepperkaker er gode som de er❤️

Min trofaste pepperkakeoppskrift som aldri slår feil.

Min trofaste pepperkakeoppskrift som aldri slår feil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *