Klarnet smør – hvordan og hvorfor!

Klarnet smør er en genial sak. Det er fettet fra smøret. Og for mange melkeintolerante, enten om det er melkesukkeret laktose eller melkeproteinet kasein som er årsak til intoleranse, så passerer klarnet smør systemet uten å skape trøbbel i tarmen med oppblåsthet og andre ubehageligheter. NB! Dersom du er veldig følsom, prøv deg frem.

De fleste vegetabilske oljer tåler dårlig høy varme, og oksiderer/harskner. Skadelige stoffer dannes i tillegg til at oljens naturlige antioksidanter blir ødelagt. Av typiske stekefett i butikken er det soya- mais- og solsikkeolje som oksiderer ved lave temperaturer og egner seg ikke til steking (tross enkelte etiketter). Oliven- og rapsolje tåler litt mer, men fortsatt ikke høye temperaturer.

Klarnet smør og kokosolje er de fettsyrene som tåler høye temperaturer best.

Så over til hvordan. Ta for eksempel 500 gr smør i en kjele på svak varme. Jeg dobler ofte til 1 kg når jeg først er i gang. Større mengde gir mindre svinn. Det er ca 80% fett og 20% melk i smør. Når alt er smeltet vil du se at det hvite har samlet seg i bunn. Har du på for mye varme vil det boble opp melk fra bunnen. Vent til alt har sunket igjen. Bruk en skje til å ta av det som flyter på toppen av hvitt. Hell fette over i et glass, stopp å helle rett før det hvite kommer med. Oppbevares best i kjøleskap, men tåler tid på benken.

Klarnet smør passer til alle oppskrifter med smør. Holder seg smøremyk i kjølekskapet og flytende i romtemperatur.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *