Klarnet smør – hvordan og hvorfor!

Klarnet smør er en genial sak. Det er fettet fra smøret. Og for mange melkeintolerante, enten om det er melkesukkeret laktose eller melkeproteinet kasein som er årsak til intoleranse, så passerer klarnet smør systemet uten å skape trøbbel i tarmen med oppblåsthet og andre ubehageligheter. NB! Dersom du er veldig følsom, prøv deg frem.

De fleste vegetabilske oljer tåler dårlig høy varme, og oksiderer/harskner. Skadelige stoffer dannes i tillegg til at oljens naturlige antioksidanter blir ødelagt. Av typiske stekefett i butikken er det soya- mais- og solsikkeolje som oksiderer ved lave temperaturer og egner seg ikke til steking (tross enkelte etiketter). Oliven- og rapsolje tåler litt mer, men fortsatt ikke høye temperaturer.

Klarnet smør – også kalt ghee – og kokosolje er de beste alternativene og bevarer egenskaper på høye temperaturer. De eneste som brukes ved varmebehandling her i hus.

Så over til hvordan. Ta for eksempel 500 gr smør i en kjele på svak varme. Når alt er smeltet vil du se at det hvite har samlet seg i bunn. Hell fette over i et glass, stopp å helle rett før det hvite kommer med i hellingen. Oppbevares best i kjøleskap, men tåler litt tid på benken.

Klarnet smør passer til alle oppskrifter med smør. Holder seg smøremyk i kjølekskapet og flytende i romtemperatur.

 Klarnet smør / ghee

 

Leave a Reply

Jeg vil gjerne høre fra deg, legg igjen din kommentar her:)

  Subscribe  
Notify of