Surdeigsvafler

Jeg er på surdeigstoget for tiden. Og nå har jeg testet litt forskjellige oppskrifter. Her har jeg landet på en jeg synes er kjempegod. 

Vaflene er uten melk. Før jeg kuttet melk på kostholdet synes jeg rømmevafler var helt fantastiske på grunn av den syrlige rømnesmaken på vaflene. Siden rømme ikke lenger er et alternativ, er surdeigsvafler tingen! De også gir den syrlige smaken, uten at det blir for mye. 

Skikkelige surdeigsprodukter lages med surdeigskultur, og får god tid til å godgjøre seg slik at du får den gode smaken og gjøre de positive innvirkningene den har på kornet. 

Du kan enkelt lage din egen surdeigsstarter. Når du først har laget en surdeigsstarter er det liten innsats å beholde den videre. Den bobler og lever så lenge du holder liv i den. 

Surdeigsteknikken har to viktige egenskaper 

  • Den håndterer antibeitestoffene, kornets naturlige forsvar mot å bli spist, ved å bryte helt eller delvis ned. 
  • Den starter prosessen med nedbryting av proteinet, gluten, i kornet. På den måten blir det lettere å fordøye. Gluten er i utgangspunktet et av de mer trøblete proteinene for kroppen å fordøye, noen merker det veldig godt, andre ikke så godt. Men fordelen med surdeig gjelder for alle. 

Sjekk ut oppskrift for å lage surdeigsstarter: http://www.helenesundby.no/lag-din-egen-boblende-surdeigsstarter-og-luftige-surdeigsbrod/

Hvis du ikke vil lage din egen surdeigsstarter, kan du få av meg hvis du stikker innom etter avtale. 

Og når du først er i gang er det mye du kan lage med en surdeigsstarter. 

Surdeigsvafler (10-12 vafler)

  • 5 dl siktet speltmel
  • 2 dl havre
  • 4,5 dl vann
  • 3 ss surdeigsstarter
  • 4 egg
  • 4 ss lønnesirup
  • 4 ss klarnet smør
  • 1 ts bakepulver
  • 0,5 ts tørket vanilje eller kardemomme

Ha mel og havre i en bolle. Bland vann og surdeigsstarter, og ha i melblandingen. La stå natten over, eller minst 8 timer. 

Ha i resten av ingrediensene. Enten ved å vispe det hele sammen, eller bruke en blender. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *